Det finns lager av komplexitet. Det enklaste kan vara en enkel kalender. Du sätter siffrorna 1 till 31 på en skiva, sticker in den under urtavlan, lägger till ett par växlar, får den att gå framåt ett steg per dag, och du har det. Ändå är det svårt att nämna repliken av Patek Philippe idag utan att trolla fram någon blue dial cliché på Instagram. Det som har gett Patek Philippe sin plats i historien och har stannat där är dess behärskning av hela repertoaren av avancerad och komplex urtillverkning. Detta innebär att behärska inte bara alla dekorativa klocktillverkningstekniker utan också en djupgående institutionell kunskap om hur man hanterar klocktillverkningens komplexitet.
Utställningen ”Rare Crafts” för 2021 pågår från 16 till 26 juni i Genève. Under normala omständigheter skulle vi vara där för att täcka det personligen, men vi är inte riktigt där än vad gäller resor. Vi kan dock berätta att Patek Philippe har utnyttjat tillfället att introducera några nya replika klockor på mässan, inklusive en ny version av Tourbillon of the Sky Moon, och den har också introducerat tre nya minutrepeterare…
Det här är i allra högsta grad en modern klocka, om än filtrerad genom de mer dekorativa linjer som Patek Philippe har tenderat att styra de senaste åren när det gäller boettdesign. Men om du är intresserad av mekanik kan du inte göra mycket bättre. Baksidan av klockan ger dig en bra bild av minutrepeatern, men det du ser på urtavlan är något du normalt inte ser.
När denna falska klocka introducerades 2016 hade den ett platinafodral med en svart emalj urtavla. Den nya versionen är ett vitguld boett med en blå emalj urtavla. Jag är ett stort fan av platinaminuterepeterare eftersom platina i allmänhet är ett mycket tufft material att använda för komplikationer med klingande komplikationer. I vitt guld, med en blå emalj urtavla, är det klassiska Genève-urtillverkning med tonvikt på klassisk – diskret, tyst skönhet som du inte tittar på mer än en gång om du inte redan vet vad du tittar på.
Flinqué är en emaljeringsteknik där genomskinlig emalj täcks med guilloché eller en maskinvriden urtavla. Guilloché finns oftare nu än för tio eller femton år sedan – Breguet är till exempel känt för sina guilloché-urtavlor. Det är en intressant hantverksteknik eftersom den kräver både en mycket specifik typ av verktygsmaskin och stora manuella färdigheter. Maskinen som gjorde guillocheringen kallades en rosmaskin och gjordes inte alls på decennier; fram till idag är några av de maskiner som används för avancerade replika klockor antika, med årtionden av användning och mycket noggrant underhåll.
Det är fantastiskt att se denna rörelse och den här modellen återvända på något sätt. Det är inte den mest uppenbara tekniska biten från Patek Philippe på Geneva Rare Crafts Show, men av alla klockor kopior de tillkännagav är det väldigt nära den jag helst skulle vilja ha i min samling.